perjantai 16. tammikuuta 2015

Elämäntapamuutos

Rahaa on tilillä vajaa 40 euroa ja vähän lompakossa. Seuraava tili ensi kuun alkupuolella, eli mentävä on näillä reilut puoli kuukautta. Mitä tehdä kun rahaa on vähän?

Ulkoilemassa voi käydä, ja olla kotosalla. Linja-autoa voi käyttää muutaman kerran, sillä loppurahat on varattava ruokaan. Kuivaruokaa on jonkin verran, tosin ehkä jotain voi tarvita kaupasta.

Nyt huomaa, että aiempi tekeminen perustui pitkälle rahan käyttöön. Kahvit ei baarissa maksa paljoa. Eikä linja-automatkat keskustaan. Kun nuokin jää, niin on muutettava elämäntapaa.

On siis tehtävä elämä sellaiseksi, ettei rahaa kulu mihinkään välttämättömän ulkopuoliseen. Kaikki mikä maksaa, on oltava elintärkeää. Ei elokuvia, ei teatteria, ei biljardia.

Suurin ongelma on ehkä se, ettei muita enää näe kovin paljoa. Vierailla ei oikein voi käydä, sillä matkat edestakaisin ovat liian pitkiä kävellä ylipainoisena. Samoin voi olla vaikeaa saada ketään kyläilemään. Toisaalta käynnit ihmisten parissa houkuttelevat tuhlaamaan muutenkin kuin bussimatkojen takia, joten sitäkin kannattaa välttää, koska taitaa olla riski.

Edessä on siis pakkoyksinäisyys. Vaatii totuttelemista ainakin alkuun, että sopeutuu muutokseen. Jatkossa täytyy miettiä tarkemmin, että minkä verran rakentaa toimia rahan varaan. Sen tästä oppii. Varmaan paljon muutakin.

Positiivisemmin ajatellen... Kun tilanteeseen tottuu, jää paljon aikaa itselle. Jos olo kääntyy liian masentuneeksi, ei ajasta ole niin paljoa iloa.

Taloustilanne onkin ollut kestämätön. Elämäntapamuutos kuluttamisessa voi auttaa vähän tasapainoon pääsemisessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti