lauantai 7. helmikuuta 2015

Ajatuksia sisäisestä vuorovaikutuksesta

Paljon olen kirjoittanut yleiseen jakoon. Riittääkö jatkossa se, ettei kukaan osallistu tuotoksiini millään tavoin?

Riittääkö motivaatiota siinä, jos kirjoittelusta jää pois se osuus, jonka muilta saa. Voiko kirjoittaa ja tarinoida, jos ei ole kuulijoita tai lukijoita?

Selvästi uusi tilanne, vaikka tuossa tulinkin kirjoittaneeksi siitä, että ympäristö tukisi omia pohdintoja.

Voi olla, että kaikki liittyy muihin. Jopa se pohdinta, joka ei tulostu kirjaimiksi paperille tai kovalevyille.

Kaikki pohdinta on lopultakin jotain vuorovaikutusvirtaa. On vuoropuhelua muiden kanssa joko suorassa välittömyydessä, tai sitten muiden osuuden on sisäistänyt niin, että vuoropuheluun ei tarvita muiden senhetkistä panosta. Panos on jo annettu.

Pohdinnassa voi oikeastaan säätää vain sitä, miten suuren välittömyyden varassa pohdinta tapahtuu.

Välittömyys voi usein lisätä käsittelyn tärkeysvaikutelmaa. Esim luennoilla, joissa yleisö voi alustusten jälkeen keskustella aiheesta, voi olla sytyttävää.

Vuorovaikutuksen ja käsittelyjen polttavuus liittyy tärkeäksi kokemiseen. Jos välittömyys lisää tärkeyttä, niin mitä mahdollisuuksia on saada vuorovaikutukseen tärkeyttä ilman suurta välittömyyttä?

Tärkeysvaikutelmaan liittyy seuraavat asiat: käsiteltävä aihepiiri eli teema ja se, mitä kautta teema on tullut imaistuksi. Siis teema ja se, miten tärkeä on teemaan liittyvä yhteys. Vai miten tää nyt menee.

Ihminen pyrkii ratkomaan ja edistämään eri vaiheissa ja tilanteissa olevia asioita sen mukaan, mitä kokee tarpeelliseksi. Eri tarpeita ajatellen tärkeysvaikutelma jakautuu jokaisena hetkenä tietyllä tavalla.

Tulin yllättäen vähän isompaan ja merkittävämpään teemaan kuin mitä kirjoittamisen alussa osasin aavistaa. Hyvä. Tästä voi ehkä jatkaa joku toinen kerta. Vaikka aiheella: "erilaisten tarpeiden tärkeyskytkennät".

Elämä on reagoimista ja tarpeiden mukaan suuntautumista. Tarpeisiin liittyvät tärkeydet koetaan, ja niiden mukaan toimitaan milloin mitenkin.

Mitä on se tarpeisiin liittyvä toiminta, jota voi edistää vaikka näin kirjoittamisen kautta? Millaisia tarpeita näin voi tyydyttää, ja millä tavoin? Voiko kirjoittaen edistää sitä, miten tarpeiden tyydyttämistä voi tehostaa?

Vai mikä voisi olla kirjoittelun tarkoitus? Mikä se oleellisin? No, tästä voisi saada taas uuden teeman: "kirjoittamisen merkitys ja tehtävä". Taitaa tosin liittyä tuokin tarpeiden tärkeyteen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti