Sanotaan joskus, että kirjaa tulisi lukea nopeasti. Sillä tavoin saa selkeimmän otteen kokonaisuudesta. Nähtävästi hallittavuus lisääntyy, kun aineisto on mielessä mahdollisimman kokonaisena.
Jos kirjasta lukee puolet ja kuukauden päästä toisen osan, olisi kirja mielessä kunakin kuukautena vain puolikkaana. Ehkä seurauksena olisi selkeämmin se, ettei kokonaisuus olisi enää aivan niin selvää.
Kielen oppimisesta on puhuttu aivan päinvastaisesti. Kielelle tulisi altistua hyvin säännöllisesti. Perusteellinen urakointikin voi olla hukkaan heitettyä aikaa, jos imaistua ei vahvistele riittävän usein. Opittu vain luisuu pois muistista.
Entäs kirjoittaminen? Siis sisällön tuottaminen ja rakentelu. Ainakin ohjelmia koodaillessa huomannut sen, että kokonaisuus on hyvä olla mielessä. Jos rakentaa jotain suurempaa pitkäkestoisemmin, on haaste suurempi.
Parasta olisi nähtävästi se, että työn alla olisi aina jotenkin miellettävä kokonaisuus. Liian sirpaleiset paneutumiset särkyvät sen takia, etteivät ne tule osaksi toimivuutta. Jos jotain rakentaa, on se saatava käyttöön, osaksi muuta.
Liian pientä, vähäpätöistä ja kytkeytymätöntä ei saa osaksi mitään kokonaisuutta. Liian suuri puolestaan on sellainen, jota ei saa helposti kasaan. Liian keskeneräinen on samalla tapaa vaikea saattaa osaksi kokonaisuuden toimintaa.
Jos rakentaa suurta, on siten huolehdittava siitä, että osasia saadaan riittävän ripeästi rakennelmaan. Osasia on ehkä sorvattava valmiiksi paljon ennen lopullista kasailua. Osasten on myös oltava itsenäisiä ja toimivia kokonaisuuksia niin, että ne on otettavissa mukaan suurempaan rakennelmaan.
Liian suureen ei pitäisi ryhtyä. Liian pieneen ei pitäisi ryhtyä. Jos haluaa rakentaa suurta, tarvitsee myös sytyttää se pienten osasten joukko tietoisuuteen, jota suuren rakentelussa tarvitaan.
Voi olla, että mitä rivakammin pientä itsenäistä ja toimivaa saa rakennettua, sen paremmat mahdollisuudet on koostaa aineksista jotain suurempaa.
Rakentaminen on lienee taitolaji, jossa nopeus on tärkeämpää kuin osataan kuvitella. Nopeus on tekijä, jonka avulla mahdollisimman suuri kokonaisuus on mahdollista kytkeä yhteen.
Nopeus tarkoittaa sujuvuutta. Sujuvuus tarkoittaa osaamista ja taitoa. Voi olla, että yleistä sujuvuutta on mahdollista lisätä, jolloin rakentamisen nopeus lisääntyy.
Nopeus on tärkeää senkin takia, että ollakseen verevyyttä rakentelussa, tulee tekemiseen sisältyä sopivasti uutta. Uusi luo sopivana annoksena tuoretta tuntumaa työn alla olevaan. Ilman tuntumaa on mahdotonta koostaa kunnon rakentamista.
Rakentamiseen liittyvät taidot ovat noin ollen erityisesti myös uuden materiaalin käsittelytaitoa. Vanha materiaali on muutenkin pysyvämpää, eikä siitä voi muovailla asioita, ellei vanhaa osaa saattaa jotenkin liikuteltavan piiriin kuuluvaksi.
Mutta entuudestaan uuden käsittely. Se on varmaan jotain sellaista taitoa sisällään vaativaa, jota saa miten saa. Ehkä tekemisen kautta. Ja erityisesti keskittymällä tekemään sitä uutta.
Yleissujuvuus. Yleistaidot. Yleisosaaminen. Yleinen käy moneen. Jos yleinen ei sulje pois mitään, on se täysin kattavaa. Mitä on se yleinen, joka sopii kaiken rakenteluun? Miten sitä voi kartuttaa?
Selvää, että jos käsittelyyn nousee jotain selkeästi uutta, on siihen osattava silti jotenkin tarttua. Ja tarttua sillä otteella, että uudesta tulee hallittavaa mahdollisimman tehokkaalla aikataululla.
Ainoa vaihtoehto isojen asioiden rakentelussa on näin yleisvalmiudet. Kiinnostava kysymys on se, miten analyyttisempi rakentelu saadaan mahdollisimman sujuvaksi.
Integroituneet mallit ovat osa sujuvuuden taetta. Integroituneet mallit toimivat yleensä tutun parissa, jolloin kyseessä on kaavojen käyttäminen, rutiinitoimi. Kysymys kuuluukin, että miten tehdä rutiiniksi tai sanotaan, että hallittavammaksi sen rakennelman väsäys, johon on pakko sisällyttää paljon uutta ainesta.
Kun selkeästi uutta tilannetta halutaan eteenpäin, tulee suhteen uuteen olla sujuva. Uutta ei myöskään voi välttää, vaan se on otettava vastaan. Jos materiaali on vanhaa, on uuden koostaminen sitä, että vanha laitetaan päreiksi.
Ehkä taide on sitä, mikä kuvaa uuden rakentelua. Taide olisi se, joka luo uutta. Kaikki mikä eroaa taiteesta, on pelkkää "kaappien" siirtelyä.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti