perjantai 6. helmikuuta 2015

Suuruuden psykologiaa

Areenassa on parhaillaan dokkari Hitlerin kolmannen valtakunnan rakennuksista. Rakennelmat olivat monumentaalisia, ja tarkoitus oli saada kävijä tuntemaan itsensä pieneksi.

Itselläni on jonkin verran kokemusta suuruuden vaikutuksesta. Kerran menin Prismaan melko pitkän kotisession jälkeen, ja kauppa sai tuntemaan oloni pieneksi. Tunsin outoa mieltymystä tilanteessa.

Sama positiivinen suhde korkeampaan ilmenee myös suhteessa isompiin ihmisiin ja ihmisiin, jotka istuvat korkeammalla.

Pienuudesta pitää, mikäli suhde on muuten turvallinen. Toisessa tilanteessa kokemus voi olla painajaismainen. Kerran erään kirkon juurella olin pienessä paniikkikohtauksessa. Kirkko oli lisäksi korkealla, joten tilanteeseen yhdistyi korkean paikan kammoa.

Isot lentokoneet kuuluvat samaan kastiin. Tekevät vaikutuksen aina, jos niitä näkee matalemmalla lentämässä. Painajaisissa isot, horisonttia täyttävät koneet puolestaan luovat uhkaa. Lentokoneista kuvatut onnettomuudet ja muut lennot ovat myös dramaattisia katsoa. Jonkin verran bongaillut youtubesta.

Korkean paikan painajaiset kielivät todennäköisesti ylisuuresta EGOsta. Korkeita paikkoja pelkään valvetilassakin. Arveluttavaa on, olipa sitten korkeasta paikan olotilaan liittyvä uhka fyysistä tai henkisempää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti