lauantai 1. marraskuuta 2014

Ilmaisun osuvuus, trollaus, edistävyys

Monet kirjoitukset ja puheet, siis ilmaisut yleisemmin, tulisi olla napakoita, osuvia, puhuttelevia ja herätteleviäkin. Tuossa mielessä tehoton ilmaisu on ihmisten vaivaamista, ajan ja muiden resurssien viemistä, mikäli ylipäätään tulevat enemmän läpikäydyiksi.

Osuvuuden tarkoitus on parhaimmillaan saada aikaan reagointia ja huomiota sille aiheelle, joka on nostettu esiin, tai käsittelylle yleensä. Helpoin reagointi on osuvan ilmaisun syyttävä leimaaminen trollaamiseksi. Syyttävä trollaustulkinta saa aikaan yleensä edistymätöntä metaa.

Niin hyödyllistä kuin onnistunut meta onkin, niin syyttävistä trolliväitteistä on vaikea nousta selville vesille. Toki em kaltainen trolli-meta osuu, sillä osuvat ilmaisut saavat aikaan ylireagointia, ja extreem-tilanteessa karkailee mopot liiaksi käsistä, vaikka se ei olisi aloitteen tekijän tarkoitus. Jopa blokkaus on mahdollinen äärireagointina, jos vain jotenkin onnistuu (esim banni), eli se, ettei tietty kanava siihen kuuluvine osallistujine ole enää mahdollinen kommunikointiin.

Puhdas huomionhakuinen trollaus on niitä motiiveja, jossa ignorointi voi olla jotain. Luulen, että tässäkin ignorointia parempi on se, että tarjottu alkulataus ohjautuu ainakin jonkin verran nätisti johonkin rakentavaan. Joko esitettyyn asiaan saadaan jotain hyvää käsittelyä, tai vaihtoehto se on sekin, että esittäjä saa jotain tarvittavaa, joka vie häntä eteenpäin.

Ilmaisun rakentava ja edistävä osuvuus on jonkin ilmaisun säätämistä mm sopivassa määrin huomionarvoiseksi. Edistävyyteen kuuluu myös vastaanottajien lukumäärä, vastaanottajien koostumus, aloittajan ja vastaanottajien väliset kommunikointiyhteydet ja yhteydet laajemmin ottaen, ...


En osaa juuuri nyt raaputtaa asiaa kovin paljoa kasaan, mutta saahan tästä kommunikoinnin aiheesta jatkaa myöhemmin. Hyvä kun saa kommunikoimisteemaa hautumaan tästäkin vinkkelistä ...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti