perjantai 28. marraskuuta 2014

Muutosten hahmottelua

Yksinkertaiset asiat vaikuttavat elämään. En voi pyöräillä, koska ylipainoisena pistosuojatutkin kumit puhkeavat jatkuvasti.

Aiemmin kävin kaupungilla liikunnan takia. Pyöräily oli yllättävän sopiva tapa liikkua, sillä siirtymisen lisäksi sai liikuntaa huomaamatta. Liikkumisen lisäksi kaupungilla voi olla jollain tapaa muiden joukossa. Siinä toinen syy. Kolmas syy kodin ulkopuoleiseen elämään oli ajoittainen iltatyö, josta sai vaihtelua.

Nyt kodin ulkopuolisia rientoja on yritettävä minimoida. Syynä se, ettei tarkoitus enää täyty. Bussilla matkustaessa ei saa liikuntaa, ja bussissa matkustaminen käy liian kalliiksi.

Työ ei enää ole lisätyökykyä edistävä juttu. Ensin bussissa istumista ja sitten töissä istumista, ja kaikki tuo pois muulta kuntouttavalta. Pelkän seuran takiakaan ei osaa ajatella lähtevänsä pois kotoa. Jos seuraa saa, niin se on muusta pois.

Muutos ottaa koville. Ainakin alkuun on uuteen tilanteeseen sopeutuminen vaikeaa. Vaikka nyt rasssaa, siis ajatuksen tasolla, niin jos ja kun uutta järjestystä saa toimimaan, niin kai sitä sopeutuu. Toisaalta voi avautua aivan uutta tekemistä kotosalla, ellei palaa täysin takaisin vanhaan.

Hyvää nykymuutoksessa on tosiaan rahanmenon väheneminen. Vaikka pyörä on yksinkertainen laite, niin yllättävän kallis ylläpitää. Tänä vuonna maksoin hankintahinnan erilaisten huoltojen yhteydessä.

Hyvää myös se, ettei liikunnasta ei tarvitse täysin luopua, sillä jatkossa voin kävellä kaupungille. Kävely on vielä parempi asia kuin pyöräily talvella, sillä kävelyssä ei kylmä eikä valtatien ilmansaasteet käy hengitysteihin yhtä vaikeasti. Kaatumisriski vähenee ja toisaalta liikuntatuokio on selvästi pitempi.

Kävelyn ongelma on työläys. Asiaan voi sopeutua kun antaa uuden liikkumismuodon mukaantulolle aikaa. Vaikka aikaa kuluu selvästi enemmän, niin toisaalta ajankäytön tuhlaaminen on osa huolettomuutta, jota odotan.

Liian usein ei voi kävellä, sillä reidet hankautuu verille minun tapauksessa. Ehkä pari kertaa viikossa, kun jättää vierailupäivien väliin sopivasti välipäivän tai useamman.

Kun kaupungilla käy vähemmän, niin houkutus kuluttaa rahaa vähenee. Talouden voi ehkä saada selkeämmin plussalle.

Muutoksen syy ärsyttää. Syynä terävän sepelin kylväminen pyöräteille. Pyörätiet eivät ole pyöräteitä lihavien osalta. Lihavuudesta haluan päästä eroon monesta syystä, mutta päivittäisen liikunnan saannin vaikeutus on ikävä asia.

Olen myös hiekoitusta vastaan muista syistä. Miksi olosuhteita täytyy aina manipuloida sopiviksi? Kallista, ja syntyy tottumusta muuhun kuin sopeutumiseen, ja aiheuttaa lisäongelmia. Kovasti tosin työllistää hiekoittajia ja hiekan pois korjaajia keväällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti